Är viltkött ekologiskt?

Viltkött, det vill säga kött som kommer från vilda djur, kan sannolikt inte sägas vara ekologiskt, eftersom man med ekologiskt menar ett särskilt sätt att föda upp djur och hantera djurhållning – något som vilda djur inte utsätts för överhuvudtaget. Även om viltkött inte kan kallas ekologiskt, har dock köttet de flesta, om inte alla eller fler, fördelar som ekologiskt kött har.

Om man till exempel väljer ekologiskt kött för att man tänker på djuren och att de ska ha det så bra som möjligt medan de lever, är viltkött ett bättre alternativ. Djuren får leva i det fria, i sin naturliga miljö och enligt sina naturliga instinkter, ända fram tills ögonblicket då de dör. Bättre än så kan inte djur leva. Eftersom människor inte har någon hand i vad djuren äter behöver man inte heller oroa sig för att de matats med antibiotika, vilket är ett problem bland många andra köttsorter. Det används av naturliga skäl inte heller några kemiska bekämpningsmedel under ”framställningen” av viltkött, för människor har ingenting med framställningen att göra.

En annan vanlig anledning till att man väljer att äta ekologiskt är för miljöns skull, men även i detta fall kan viltköttet utan problem konkurrera med det ekologiska köttet. Det krävs ju ingen odlingsmark för att framställa föda åt vilda djur. Den enda mer omfattande miljöpåverkan som viltkött har, är de växthusgasutsläpp som kommer från alla transporter i samband med jaktsäsongen.

Trots alla dessa fördelar är bara cirka 4 procent av allt kött som konsumeras i Sverige varje år viltkött. Av dessa 4 procent är älgen det vanligaste vilda djuret vi äter, men vildsvin är det djur som ökat mest i popularitet den senaste tiden.

Det finns dock nackdelar med att äta vilt också. Om man inte är försiktig kan man nämligen plötsligt bita i något hårt – en hagelkula som blivit kvar från jägarens skott, till exempel. I värsta fall leder en sådan tugga till att man får uppsöka akut tandvård för att man får en spricka i tanden. Man bör därför tugga varsamt när man äter hjort, älg eller något annat vilt som man vet med sig har blivit skjutet.

Leave a Comment

mts_howto