Allt fler väljer att äta ekologisk mat för att minska spridningen av kemiska bekämpningsmedel i naturen. Ekologiska matvaror måste följa EUs regelverk för ekologisk produktion. Det gäller även viner. Att matcha vin och ekologisk mat är inte särskilt svårt. Här hittar du de bästa tipsen.
Amarone till tyngre rätter
I princip alla maträtter kan tillagas med ekologiska råvaror. När du väljer vin till din ekologiska måltid kan du använda samma principer som när du vanligtvis väljer vin till maten. Till en kraftigare maträtt, till exempel med kött och feta såser, väljer du med fördel en fylligare rött vin. En smakrik Amarone från Italien är ett utmärkt vinval till tyngre rätter. Amarone della Valpolicella är ett mycket populärt rödvin som tillverkas med metoden appasimento. Det innebär att druvorna torkas innan de pressas till vin. Det ger en fylligare smak och dessutom en unik karaktär med inslag av körsbär, russin, kaffe och vanilj. Det finns även många andra regler som vinet måste uppfylla för att få kallas Amarone, bland annat gällande druvsorter, geografiskt ursprung, tillverkningsmetod, alkoholhalt och lagring. Hos Grapevine.se kan du läsa mer om det här omtyckta vinet som passar mycket bra till ekologiska kötträtter.
Vitt vin till lättare rätter
Om din maträtt är lättare, till exempel om det är en sallad med dina egenodlade grönsaker eller en fiskrätt, är det bättre att välja ett friskt vitt vin. Det finns många vita viner som passar bra till alla typer av grönsaker och soppor. Tumregeln är att välja ett vin med samma vikt som maten du ska äta. En lätt maträtt, exempelvis en sallad, matchas bäst med ett lätt vin. Mousserande viner, många vita viner och även vissa roséviner faller i den kategorien. För något tyngre ekologiska fisk- eller grönsaksbaserade rätter, till exempel om rätten innehåller feta såser, kan du välja ett vitt vin lagrat på ekfat eftersom det är fylligare.