Odla ekologiska grönsaker på egen hand

Att köpa ekologiska grönsaker i så hög utsträckning som möjligt sägs vara bra. Men vad är ekologiska grönsaker egentligen? Rent formellt sett innebär stämpeln ”ekologiskt” att sättet grönsakerna odlas på ska leva upp till olika krav. Odlaren får till exempel inte använda vilken typ av gödsel som helst och så vidare. Det är bra att de finns i affären, men hur ekologiska grönsakerna du hittar i affären än är måste de trots allt transporteras. Många ekologiska produkter transporteras dessutom väldigt långa sträckor. Med det sagt blir det inte mer ekologiskt än om du odlar dina grönsaker själv. Och du måste inte bo på landet för att kunna göra det, även du som bor i lägenhet kan odla en hel del grönsaker hemma – och det är dig jag fokuserar på.

Hos Wexthuset hittar du fröer för alla grönsaker jag kommer ta upp i fortsättningen av det här inlägget. För de flesta av grönsakerna du kan odla hemma är det bra om du har tillgång till söderläge. Antingen om du har ett fönster som vetter mot söder, eller ännu bättre en balkong.

Exempel på grönsaker du kan odla i lägenheten

  • Chili – chili kräver mycket solljus men är utöver det en av de enklaste matplantorna att odla hemmavid. Om du får stor skörd kan du alltid torka chilifrukterna och göra chiliflarn av dem.
  • Tomater – Kräver mycket plats att odla, i alla fall om du ska odla stora tomater. Kan vara enklare med körsbärstomater eller liknande. Liksom chili kräver tomaterna mycket solljus.
  • Örter – basilika, timjan, rosmarin, oregano… Det finns många örter att välja bland och du kan odla dem hemma på fönsterblecket. Om du saknar fönster med tillräckligt med solljus kan du alltid inhandla någon form av växtbelysning som du ställer in med en timer.

Leave a Comment

mts_howto