Ekologiska alternativ på julbordet

I dag är det väldigt populärt att köpa ekologisk mat, och ekologiska produkter överlag. Det har kommit flera bra alternativ för dem som vill handla ekologiskt men dessvärre är priserna ofta ganska mycket högre. När det kommer till julbordet så finns det väldigt många olika rätter på ett typiskt svenskt sådant. Men hur ser det ut med urvalet om man vill äta ekologiskt?

Ekologiskt bröd

Det finns en del ekologiskt bröd på marknaden, men utbudet är inte jättestort. Det beror på att jäst, bakpulver, konserveringsmedel och liknande ofta inte är ekologiskt. Ett bröd som är ekologiskt kan kosta närmare 50 kronor för en liten limpa. När det kommer till knäckebröd finns det desto mer att välja mellan. Ekologiska knäckebröd finns i alla möjliga varianter. Att hitta ekologiskt bröd till julskinkan kommer alltså inte vara något problem.

Ekologiska köttprodukter

Att köpa lokalproducerat och ekologiskt kött är inget ovanligt nu för tiden. Många köper hela köttlådor med näruppfött och slaktat, samt ekologiskt. Det ekologiska köttet är lite dyrare, men å andra sidan gör man miljön en stor tjänst. Till julbordet finns det både ekologiska köttbullar, ekologiskt köttfärs, revben, prinskorv, julskinka och mycket annat. Något som däremot kan vara svårt att hitta är ekologisk sylta samt ekologisk sill. Vill man ha viltkött är de flesta varianter ekologiska, även om många saknar märkning.

Ekologisk frukt och grönt

Det går alldeles utmärkt att köpa ekologisk frukt och ekologiska grönsaker till julbordet. Inlagda grönsaker kan vara svårare att hitta men självklart går det att köpa färska grönsaker och sedan lägga in dem på egen hand. I dag kan man finna allt från apelsiner till potatis och bananer som ekologiska varianter. För den som vill ha mycket frukt kring jul går det alltså att lösa även om man endast köper ekologiska produkter.

Finns det ekologiska alternativ för veganer och vegetarianer?

Många tror att vegetarianer och veganer bara äter sallad och grönsaker på julbordet men så är inte fallet. Som vegan äter man inget alls som kommer från djurriket. Det innebär att man inte heller äter honung, godis med gelatin och liknande. Men under de senaste åren har det blivit allt lättare att finna vegetariska och veganska alternativ till både julskinka, korv och annat. Men tyvärr kan det vara något svårare att finna de alternativ som både är ekologiska och veganska. Det beror på att några av de ingredienser som finns i veganska livsmedel inte odlas eller tas fram i ekologisk variant.

Leave a Comment

mts_howto