Gladare djur med ekologisk djurhållning

Det kan finnas många anledningar till att man väljer att äta ekologisk mat – för miljöns skull, för ens egen hälsas skull eller för böndernas skull, till exempel. En annan vanlig anledning är att man äter ekologisk mat för djurens skull. När man äter kött, ägg och mejeriprodukter som är ekologiska kommer de nämligen från djur som har levt under de förhållanden som gäller för ekologisk djurhållning, som ska ge djuren möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden.

Det är dock skillnad på ekologisk mat och ekologisk mat. Bäst levnadsförhållanden har de djur haft vars produkter är Krav-märkta. En gris vars kött är Krav-märkt har till exempel fått gå utomhus året runt och bökat i jord (vilket är en av grisens starkaste instinkter). Den kan också bada gyttjebad och beta gräs. Detta kan jämföras med en gris med EU:s ekologiska märkning. Den får visserligen också gå utomhus (till skillnad från de flesta svenska grisar annars) men det behöver inte vara på jord, utan kan vara en betongplatta istället, som ju inte går att böka i.livestock-384628_960_720

Vad gäller höns och andra fåglar innebär ett liv på en ekologisk gård att de får gå utomhus på sommaren och sprätta, och har större möjlighet att bygga bo själva. Också kor i mjölkindustrin får gå utomhus sommartid om de lever på en Krav-certifierad gård. Detta är mycket viktigt för kornas naturliga beteende, då de är flockdjur som måste ha möjlighet att gå fritt för att kunna inrätta sig i en rangordning. Kor på ekologiska gårdar får också möjlighet att dia sina kalvar i minst ett dygn, slicka dem torra efter födseln och skydda dem, vilket är bra för både ko och kalv.

Att äta ekologisk mat, och veta att djuren som producerat maten har levt ett så bra liv som möjligt, gör dock inte bara djuren gladare, utan också de människor som gör det valet. Om du är en av de människorna, men inte kan uttrycka din glädje till fullo med ett leende på grund av att du har sneda tänder, kan det vara dags att kontakta en tandläkarmottagning som Tandreglering Danderyds Sjukhus för att få hjälp med tandreglering. Då kommer du sedan att ha ytterligare en anledning att vara glad.

Leave a Comment

mts_howto