Ät mer ekologiskt

Många människor vill bli mer miljövänliga och äta mer ekologiskt, men tyvärr är ekologiska produkter också förknippade med mycket högre matkostnader. Idag är mat och livsmedel redan tillräckligt dyra som de är. Att äta ekologiskt kan därför kännas som en omöjlighet. Visst kanske man lyckas få med sig ekologisk mjölk och gurka med jämna mellanrum, men i de flesta fall är det svårt att välja enbart ekologiska produkter.

Att välja ekologiskt handlar dock inte enbart om att vara snällare mot miljön. Du är även snällare mot din hälsa. Det finns många sätt som du kan påverka din hälsa positivt genom att titta runtomkring dig. Hur ser t.ex. byggmaterialet i ditt hus ut? Genom en radonsanering kan du få bort farliga ämnen från din bostad och göra den mer hälsosam att vistas i. Du kan också börja att träna och motionera mera i din vardag och för att träningen ska ge rätt effekt krävs hälsosam kost.

Här nedan har vi samlat några tips som du kan använda dig av om du vill bli mer ekologisk av dig, samtidigt som du inte behöver tömma hela plånboken.

De bästa ekotipsen!

  • Handla efter säsong

Det finns många livsmedel som du kan handla efter säsong och på så vis få dem mycket billigare och mer ekologiska. Det kan t.ex. vara frukt och bär, men naturligtvis även grönsaker. På internet kan du hitta säsongsguider som visar dig vad som är rätt just nu och vad du bör satsa på. Vill du vara extra miljövänlig köper du säsongsgrönsaker och fryser in. Det fungerar bättre än man kan tro.

  • Titta på butikens eget sortiment

Många större matkedjor har sitt eget sortiment och här kan du hitta mängder av ekologiska alternativ, som i de flesta fall också är mycket billigare. ICA:s egna heter bland annat ”I love eco”, men det finns även Garant Eko och På Coop hittar du Änglamark, som är Coops egna ekologiska alternativ.

  • Minska köttkonsumtionen

Många tycker att kött är väldigt gott och en given del av varje middag, men genom att minska på köttet blir du mer miljövänlig. Ett enkelt knep är att t.ex. dryga ut köttfärssåsen med hjälp av rivna morötter eller varför inte göra vegetariska måltider två gånger i veckan. Oftast krävs ingen större ansträngning för att få till en stor förändring.

  • Laga själv

Ibland kan det helt enkelt kännas mer bekvämt att köpa mat som redan är tillagad, men vill du vara så ekologisk och sparsam som möjligt kan du behöva titta på andra alternativ. Det är till exempel mycket billigare om du köper ekologiska linser eller bönor och ser till att koka dessa själv. Med hjälp av ekologiskt mjöl kan du också se till att baka ekologiskt bröd. Det är både nyttigare och mycket godare.

  • Odla eget

Det finns mycket som du kan odla helt själv och då är det mer ekologiskt än någonsin. Har du balkong kan du använda dig av stora blomlådor och har du trädgård, ja, då är det fritt fram.

Leave a Comment

mts_howto