Ekologiska restauranger

Om man väljer ekologiska råvaror och matvaror när man handlar själv i butik och lagar mat hemma, finns det ingen anledning att man inte ska göra samma val när man går ut och äter på restaurang. På samma sätt som man kan påverka utbudet genom att vara en medveten konsument i matbutikerna kan man påverka restaurangernas val av råvaror genom att gå till de restauranger som serverar ekologisk mat. Här kommer några tips på restauranger som har en uttalad ekoprofil.

Fotografiskas restaurang, på Fotografiska museet i Stockholm, har sedan 2015 en ekologisk profil. Förändringen skedde i samband med att Paul Svensson, med yrkestiteln ”matkreatör”, tog över driften av restaurangen. Fotografiskas restaurang utmärker sig inte bara genom att de serverar ekologisk mat, utan också genom betoningen på det gröna och vegetariska köket. Menyn består i huvudsak av vegetariska rätter, och om man vill ha kött eller fisk beställer man det vid sidan om huvudrätten. Dessutom har man en av Stockholms bästa utsikter från denna restaurang.

Om man vill göra sitt restaurangbesök till en heldagsutflykt ska man bege sig till Rosendals Trädgårdscafé. Här är utsikten visserligen inte lika bra som på Fotografiska, men omgivningarna är desto vackrare i sig – på Rosendals Trädgårdscafé kan man nämligen äta lunch eller fika omgiven av vackra blomsterplanteringar, växthus och grönska. På menyn hittar man mat tillverkad med KRAV-märkta råvaror, eller som kommer från ekologiska eller biodynamiska odlingar.

Mera centralt i Stockholm ligger Ecobaren, närmare bestämt på Drottninggatan 88, inne i Centralbadets lokaler. Som en del av Centralbadets verksamhet ligger fokus förutom på ekologiska råvaror också på hälsosam mat, och på Ecobaren serveras bland annat raw food och grönsaksdrinkar. Man kan dock även få sig en god soppa eller en bit varm mat till lunch.

Man kan också äta ekologiskt i Gamla stan, närmare bestämt på Grillska huset. Verksamheten där omfattar allt från café och restaurang till bageri med butik och festvåning med konferens och catering. Det är Stadsmissionen som driver Grillska huset, och genom att äta där bidrar man med andra ord både till bättre miljö och till ett mänskligare Stockholm.

Vissa restauranger väljer man dock inte i första hand på grund av maten de serverar, utan på grund av underhållningen som finns där. En sådan restaurang är O’Learys i Mall of Scandinavia, där man kan spela lasertag efter maten. Någon gång måste man ju också få släppa loss lite!

Leave a Comment

mts_howto