Inreda miljö- och klimatsmart

Det är aldrig för sent att börja så kallat detoxa i sitt hem. Med en detox menas att man börjar ta bort sådan som är giftigt eller på annat sätt är farligt för människor och miljön i sin bostad eller rent av på sitt jobb också.

Därför gäller det att börja bli en miljö- och klimatsmart konsument när det kommer till inredningen i sitt hus eller lägenhet. Här kommer några tips på hur man kan detoxa hemma på ett lätt och effektivt sätt genom att inreda på ett smart vis.

Plastbanta

En bra början är att plastbanta i sin omgivning, genom att använda produkter som är tillverkade av naturmaterial istället för plast. Men det gäller också att bara använda sådant material som inte innehåller broderande eller klorerade flamskyddsmedel, då bör man ta en annan produkt istället.

En bra början är att använda sig av kassar som är tillverkade av tyg, istället för att köpa en eller flera plastpåsar för att packa i varje gång som man är och handlar. En sådan åtgärd gör mycket för miljön och klimatet.

Nya golv

När det är dags att lägga ett nytt golv, bör man lägga ett trägolv, för de flest plastgolv innehåller PVC som inte alls är okej mot miljön, men framför allt inte alls bra mot hälsan. Har hemmet mycket av denna farliga plast och det skulle börja brinna bildar PVC:n saltsyra som är frätande och dioxiner som är mycket giftiga.

Måla om

När det är dags att måla om bör man använda sig av färg som är märkt med EU-blomman eller annan likvärdig miljömärkning. Färg som har blivit över, samt sådana elverktyg som inte går att använda längre bör lämnas in på den lokala återvinningsstationen.

Tapetsering

Vid tapetsering finns det tapeter som har tryckts miljö- och klimatsmart, samt på miljövänligt papper. När det väl är dags att tapetseras bör man använda sig av tapetklister som är miljömärkt. Miljövänliga tapeter finns både med mönsterpassning och i stor format.

Glöm inte fråga

Inför ett köp av träprodukter bör man inte glömma och fråga om bordet eller utemöblerna är FSC-certifierade. Det innebär att träet har kommit från en FSC-certifierad skog och som har förvaltats på ett miljö- och klimatvänligt sätt. Då vet man att inte träprodukten är tillverkad av regnskog, satsa istället på produkter av furu, björk eller ek, som finns och växer i Europa.

Möbler

Något som är bra är att köpa möbler på loppisar eller liknande, för oftast innehåller gamla saker inte något som är farligt för miljön eller klimatet. Det är smart att köpa sig en begagnad ljusstake, soffa, bord eller annat på lopp- och antikmarknader. Då kommer dessa äldre saker till nytta igen, samtidigt som man sparar pengar och är snäll mot miljön eftersom nya produkter inte behöver tillverkas och transporteras.

Leave a Comment

mts_howto