Starta ekologiskt småskaligt jordbruk

Brinner du för ekologisk mat, odling och giftfria grönsaker? Kanske har du till och med funderat på att omvandla din hobbyodling till en affärsidé? Trenden med småskaliga ekologiska jordbruk växer och många tycker om den korta sträckan mellan bonde och konsument. Många kunder tycker om att se varifrån maten kommer och hur den har odlats. Att ha en direkt kontakt med bonden ger en extra dimension till matinköpet. Om man är intresserad av ekologisk odling är det knappast förvånande att den innehåller fler nyttigheter samtidigt som man gör djur och natur en tjänst genom att inte använda bekämpningsmedel eller konstgödning. Om du vill satsa på ett ekologiskt jordbruk eller småskalig matproduktion är du alltså helt rätt i tiden.

Om du redan är igång med odling har du antagligen den mark du behöver eller har möjlighet att arrendera mer mark. Även om det mest är arbetsinsatsen som kostar i början behöver du ändå ligga ute med den hel del pengar när du drar igång, eftersom du vanligen inte får betalt förrän vid skörd. Med ett företagslån får du hjälp att komma igång och kunna köpa in det du behöver, alltifrån redskap till fröer och sättpotatis. Just starten, om man inte har tillräckligt kapital, kan vara det som hindrar en från att försöka nå sina drömmar. I dag är det dock lätt att få hjälp att hitta det mest fördelaktiga företagslånet för just dig, utifrån hur mycket du vill låna och vad räntan ligger på.

Det finns flera olika sätt att sälja till kunder när man driver ett småskaligt ekologiskt jordbruk. Här är några av dem:

  • Grönsakslådor till prenumeranter. Då får kunderna i förväg skriva upp sig på en prenumeration där du varje vecka levererar grönsakslådor med dagens skörd till en angiven plats. De kan också komma direkt till gården och hämta sin låda. Fördelen här är att du vet i förväg hur mycket du säljer varje vecka och lådorna anpassas efter vad som är moget för stunden.
  • Andelsjordbruk och crowdfunding är bra om du vill minimera riskerna för egen del. Då går alla intresserade in och betalar sin andel i jordbruket. Du sköter odlandet och sedan får alla sin del av skörden.
  • Gårdsbutik. Om du har en liten lokal på gården, det kan vara ett enkelt skjul, kan du ha en gårdsbutik. Antingen kan den vara öppen för självbetjäning där kunderna swishar betalningen eller så kan du ha öppet till exempel fredag eftermiddag och lördag förmiddag när fler har tid att åka och handla inför helgen. En gårdsbutik har fördelen att det är mer flexibelt och du kan sälja olika saker utifrån vad som är moget, men har nackdelen att du inte vet från vecka till vecka hur mycket du kommer att sälja och hur mycket du därför behöver skörda.
  • Sälja till restauranger och kaféer som vill ha närodlat på menyn.

Leave a Comment

mts_howto